Нов Single на AlexisonfireAlexisonfire на 20 април го претставија Single-от Young Cardinals за нивниот следен албум Old Crows / Young Cardinals. Mожеби не е според очекувањата да покажат нешто иновативно,Dallas Green е сепак тој кој го движи бендот напред според мене. Но останува да излезе целиот албум на 23 јуни па тогаш ќе можеме да јадеме повеќе бурек. =)
Слушнете на:Колективот Archive се поднови со албум...Британскиот колектив Archive во кој се застапени повеќе различни правци и тоа од Trip hop, Electronica и Ambient па се до Alternative rock, Progressive rock, Post Rock, Indie rock и Pop rock извадија нов (6-ти по ред) албум кој е воедно прогласен за нивни најквалитетен албум досега. Албумот е наречен Controlling Crowds и излезе на 30 март 2009. Single-от за овој албум е Bullets.

01."Controlling Crowds" 10:09
02."Bullets 5:54
03."Words on Signs" 4:00
04."Dangervisit" 7:37
05."Quiet Time" 5:55
06."Collapse / Collide" 9:12
07."Clones" 5:00
08."Bastardised ink" 3:34
09."kings of speed" 4:22
10."whore 4:15
11."Chaos" 5:28
12."Razed to the Ground" 5:22
13."Funeral" 7:19

кратка историја:

Archive е формиран од Darius Keeler и Danny Griffiths во 1994 од "пепелта" на Британскиот breakbeat акт Genaside II. Заедно со вокалистката Roya Arab и младиот рапер Rosko John, во овој состав тие го издадоа својот прв албум "Londinium" под Island Records во 1996, микс на мрачен Trip hop (сличен на Massive Attack), rap и alternative rock. Албумот доби умерена критика , но поради внатрешна расправа во бендот подоцна во истата година тие се растураат. Сепак во 1997 Keller и Griffiths го реоформуваат Archive сега со друг женски вокал Suzanne Wooder и во 1999 го издаваат својот втор албум "Take My Head", микс од поп и симфониски trip hop далеку помелодичен албум од претходниот. Во периодот помеѓу 2002 и 2005 бендот издава три албуми со Craig Walker, (поранешно со Power of Dreams) како вокал со што наидуваат на воодушевувачка прифатливост од критика но и популарност особено во Франција и Полска. Со овие три албуми Archive помалце ги напушта своите корени во Electronica-та и Trip hop и се движат кон повеќе психоделични и прогресивни стилови на бендови како што се Pink Floyd, Mogwai и The Secret Machines. Во 2006 со видно изменет состав во бендот го издаваат албум "Lights" со Single-от "System".


Сегашен Состав:
Maria Q - vocals
Pollard Berrier - vocals, guitar
Dave Penney - guitar, vocals
Steve Harris - guitar
Jonathan Noyce - bass
Lee Pomeroy - bass
Darius Keeler - synthesizer, piano
Danny Griffiths - synthesizer, samples
Smiley - drums
Rosko John - vocals, MC

Поранешни Членови
Craig Walker - vocals, guitar
Roya Arab - vocals